Проф. Анастас Герджиков има висок интелект, авторитет и мека, балансираща

...
 Проф. Анастас Герджиков има висок интелект, авторитет и мека, балансираща
Коментари Харесай

Рдомир Чолаков: Без ГЕРБ не може да има работещо правителство

 
Проф. Анастас Герджиков има висок разсъдък, престиж и мека, балансираща и умиротворяваща мощ Полк. Невяна Митева е изключителна жена - миролюбива, родолюбива, добротворка, с възприятие за отговорност Арогантността на Кирил Петков и Асен Василев е смайваща Някои партии сеят ненавист, тъй като нямат личен политически профил Да привличаме туристи, разказвайки приказките за България съвременно и увлекателно Останалите партии би трябвало да ревизират държанието си, споделя Радомир Чолаков, ръководител на Инициативния комитет за издигане на проф. Анастас Герджиков за президент на България в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Чолаков, след 45-ото и 46-ото Народно събрание обществото ни е разграничено на честни и нечестни, на смяна и статукво, на нови и остарели, на огромни и дребни. Могат ли идните парламентарни и президентски избори да заличат тези линии на опълчване?

- Боя се, че в хода на акцията за парламентарните избори избрани сили ще се опитат да задълбочат още повече разграничителните линии, тъй като отвън всяването на ненавист и опълчване те нямат личен политически профил. Тези, които се самоопределиха като " положителните " в действителност влязоха в облика на " неприятните момчета, " които наскърбяват, клеветят и истеризират. Те нямат различен избор, с изключение на да поддържат този жанр, до момента в който се изчерпят. Поеха по веднъж на радикализация, в края на който или би трябвало да взривят обществото, или да се самовзривят. Алтернативите пред тях са единствено тези.Кампанията за избиране на президент може или да смъкна високия градус на публично напрежение, или да го повиши още повече. Това зависи от държанието, което ще възприемат претендентите за президент. Нямам подозрение, че държанието на проф. Анастас Герджиков ще е изцяло правилно, само че в случай че неговите съперници продължат с досегашния си конфронтационен курс България не я чака нищо положително.

- Вие сте ръководител на Инициативния комитет, който издигна за президент ректора на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков. Защо Вие и за какво се ангажирахте с акцията му?

- Измежду всички други по-достойни и по-заслужили членове на инициативния комитет проф. Герджиков сподели, че се е спрял на мен, едно тъй като се познаваме от доста години и друго, тъй като съм правист, а в един подобен комитет има много административна работа. Предполагам и като жест на почитание към първата политическа мощ, която разгласи поддръжката си за него. Ангажирах се на драго сърце, тъй като с изключение на, че високо правя оценка професионалните достижения на проф. Герджиков, аз виждам в него и всички тези качества, които бих желал да има президентът на България, като висок разсъдък, престиж и мека, балансираща и умиротворяваща мощ. Нямам никакви съмнения, че той - проф. Анастас Герджиков, ще бъде превъзходен президент на България.

- Ако проф. Герджиков като ректор на най-старото висше образователно заведение в България е добре прочут на обществото, то за кандидатката за вицепрезидент полк. Невяна Митева се знае по-малко. Бихте ли я показал?

- Радвам се, че в идващите седмици всички ще могат да се срещнат с тази изключителна жена, която, съгласно мен, е същинска находка за нашия публичен живот. Майка на три деца, спортистка с олимпийски достижения, офицер от българската войска с удивителен лист от обществени и други цивилен начинания зад тила си, с интернационално самопризнание от най-високите равнища в нейните професионални кръгове. Нека всички се запитат дали тъкмо Невяна Митева не е дамата, която бихме желали да представим като облик на българката пред света? Такава, каквато самата тя дефинира себе си: миролюбива, родолюбива, добротворка, с възприятие за отговорност. И, да прибавя, един доста непретенциозен човек.

- По какво акцията на проф. Герджиков и полк. Митева ще се отличава от останалите и каква е Вашата роля в нея като ръководител на Инициативния комитет?

- Проф. Герджиков и госпожа Митева доста ясно заявиха, че тяхната акция ще е положителна и градивна. Както приляга на претенденти за президент и вицепрезидент на републиката. Кампанията ще се управлява от щаб на кандидат-президентската двойка, който е друг от инициативния комитет. Членовете на инициативния комитет ще поддържат акцията с престижа си и с обществените позиции, които ще заемат, само че оперативната работа ще се движи от екип на проф. Герджиков и госпожа Митева.

- Ясно е, че главният съперник на проф. Герджиков е сегашният президент Румен Радев. Какъв обаче е Вашият коментар за посочения от социолозите като трети мощен кандидат - Лозан Панов?

- Заявихме, че няма да разясняваме другите претенденти. Единственото, което бих си разрешил да препоръчам, е да преценим кой би бил оня български президент, с който държавните глави на другите страни биха могли да разменят мисли по филантропични тематики и въпроси, надалеч надхвърлящи дипломатическия протокол? Какво обръщение желаеме да отправим към света посредством личността на нашия президент? От отговора на тези въпроси зависи оценката на един или различен от претендентите. Защото президентът, един път определен, стартира да въплъщава страната ни пред света. Не бива нито за момент да забравяме това.

- На политическия терен има нов състезател - " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев. Социолози оповестиха, че те към този момент са втора политическа мощ. Какъв е Вашият коментар за този план?

- Арогантността на тези двама души е смайваща! По начало от политиците не се чака да са скромни, само че толкоз арогантни хора до момента не сме виждали! Те ще дефинират кой е честен и кой е нечестен? Те ще ни издават документи за честност? Те ще ни слагат условия? На нас, които в никакъв случай не сме нарушавали конституцията и не сме подписвали заявления с погрешно наличие? На хора, които имат по-добри дипломи от тях и в пъти по-голям управнически и политически опит? Как е допустимо такова безсрамие! Мисля, че доста хора стартират да се усещат персонално наранени. В Америка може и да минава за обикновено да се биеш в гърдите и да се фукаш какъв брой си популярен, без това да е потвърдено, само че в Европа и изключително в България не е! Тези номера тук не минават. Да не кажа, че към този момент стартират да провокират подбив.

- В последните два Народното събрание ГЕРБ демонстративно бе сложена в изолираност с изказванието, че е срещу правосъдна промяна. Каква е позицията на партията по тази тематика?

- Няма партия, която да има повече опит с провеждането на промени в правосъдната система от ГЕРБ. За страдание сътрудниците от така наречен " протестни партии " взеха решение да не желаят подпомагане, решиха, че могат да постановат на Народното събрание промени от позиция на силата и стана едно огромно нищо. А, в случай че бяха поискали подпомагане щяха да го получат. Съдействие за същински дълбочинни промени в материалните и в процесуалните закони, които да доведат до значително възстановяване на правораздаването. Те, обаче, желаеха единствено да сменят състава на Висш съдебен съвет, да назначат там " свои хора ", с които да сменят силово основния прокурор и да сложат собствен човек. Поне в моята визия правовата страна не работи по този начин.

- Голямото предизвикателство след изборите е съставянето на държавно управление. На какви взаимни отстъпки е подготвена ГЕРБ, в случай че завоюва изборите и на кои партии би предложила партньорство?

- Втората част на въпроса е отвън моята подготвеност, само че нещото, на което всички бяха очевидци е, че без ГЕРБ не можа да бъде формирано държавно управление. Предполагам, че и в идващия парламент ще е по този начин. Предизвикателството е за останалите партии, които би трябвало да ревизират досегашното си държание по отношение на ГЕРБ, което не им донесе нищо положително, и да се приготвят за градивни диалози. Както прилича сред сътрудници парламентаристи.

- Два мандата бяхте народен представител от Пловдив. Кои са проблемите на района, които се нуждаят от незабавно решение?

- Слава Богу, през последните 10 години Пловдив се развива толкоз добре, че надали може да се приказва за незабавни проблеми. Ако има някакви, то те са нормалните проблеми на всеки европейски град с възходящо богатство - учебни заведения, детски градини, паркиране, околовръстно. Някои значими инфраструктурни планове евентуално ще се забавят, само че по този начин е в цялата страна. Служебното държавно управление не е в положение да освободи един затънал транспортен съд, та какво остава да направи нещо значимо за Пловдив, или за който и да е. Градът умерено може да изчака по-добрите времена, когато в София ще има държавно управление, с което ще може да се беседва обикновено.

- Пловдив е един от най-древните градове в Европа. Как културно-историческият туризъм може да се трансформира във водещ бранш освен за района, само че и за цялата страна?

- Статутът на Европейска столица на културата дефинитивно утвърди Пловдив като едно от най-значимите културни средища в света. През тази година по данни на общината в града са пристигнали повече туристи в сравнение с през 2019 година Това е капитал, който се развива и надгражда. Вестник " Стандарт " поставя големи старания за разпространение на нашето културно завещание и това му прави чест. Знам, че и вие споделяте визията, че актуалните туристи, може би и под въздействието на медийната просвета, желаят освен това от това да посещават музеи или обекти. Те желаят да им бъдат разказвани истории, в случай че щете да слушат приказки. На базата на нашето богато завещание би трябвало да формулираме тези наши, български истории, които ще заинтригуват света. Само Пловдив има най-малко няколко такива истории за описване. Ще се веселя в случай че през идващите години, благодарение на медиите, тези приказки за Пловдив и България бъдат дефинирани и разказани по подобаващ, съвременен и занимателен метод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР